خاطرات روزنوشت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۷، هرشب در «انتخاب» منتشر میشود. پیشتر، خاطرات ایشان از سال ۵۸ تا ۷۶ در سرویس تاریخ «انتخاب» به صورت روزانه پوشش داده شده است.
تا ساعت ده صبح، كارها را انجام دادم و دستور كار مجمع [تشخیص مصلحت] را مطالعه كردم. آقاى [محمد] امامىكاشانى، [عضو فقهای شورای نگهبان] آمد. خبر داد كه مسأله ائتلاف جامعه روحانيت و مجمع روحانيون، به جايى نرسيده و ليست نامزدهاى مجلس خبرگان، تنظيم شده است. براى هزينه تبليغات، منبعی نداريم. اگر 200 ميليون تومان وام يكساله به سازمان اقتصاد اسلامى داده شود، آنها هزينه را كه حدود 70 ميليون تومان است، تأمين مىكنند. از من هم خواست، سهمى بدهم؛ رد نكردم. سهمى هم از آقاى [عباس واعظ] طبسى، [تولیت آستان قدس رضوی]، خواسته بودند كه ايشان هم نپذيرفته است. از آقاى [محمد] يزدى و قوه قضایيه انتقاد داشت كه با حرفهاى نسنجيده در نمازجمعه و دادگاه آقای كرباسچى، ضربه كارى به جناحشان زده و پيشنهاد داشت كه با اجازه رهبرى و يا تصويب مجلس خبرگان، رؤساى سه قوه، بتوانند بدون امتحان نامزد شوند و آقاى [سیدمحمد] خاتمى [رییسجمهور] را در ليست بگذاريم.
شوراي مجمع [تشخیص مصلحت نظام] جلسه داشت. دو بند از سياستهاى كلى در مورد نفت و گاز تصويب شد. بعد از جلسه، آقايان [سیدمحمد] خاتمى، و [سیدمحمد موسوی] خویينىها، [عضو مجمع تشخیص مصلحت]، جداگانه وقت ملاقات خواستند كه به خاطر قرار قبلي با آقاى [عباس واعظ] طبسى، مقدور نشد. آقاى خاتمى، خواسته كه من هم براى نجات آقاى كرباسچى اقدام كنم كه گفتم، با آيتالله خامنهاى درباره عفو و با آقاى يزدى، درباره دادن به دادگاهى غيرسياسى و با انصاف در تجديدنظر، صحبتكردهام.
با آقاى واعظ طبسى كه از مشهد براى مجمع آمدهاند، مذاكره داشتم. ناهار میهمان من بودند. از وضع جارى ناراحت است و از عدم توجه مديران در استان خراسان به نظر ايشان، و منجمله تعويض ریيس دانشگاه [فردوسی مشهد]، بدون جلب نظر ايشان، گله دارند؛ در گذشته توجه مىشده و از من خواستند، به طور جدى و پيگير براى سامان دادن به وضع جناح جامعه روحانيت كه بىسامان است و براى كمك به رهبرى، براى انجام بهتر مسئوليت، وارد عمل شوم
آقاى حسين مرعشى، [نماینده کرمان] آمد. گزارشى از وضع كرمان داد و بهخصوص جاده كهنوج ـ جاسك كه مورد تأكيد من بوده و وضع خوب كارخانه لاستيك و خريد سه هواپيماى ايرباس دستدوم از عربستان سعودى [برای شرکت هواپیمایی ماهان] و درباره مسأله آقاى كرباسچى صحبت شد.گفت، نمايندگان مشغول تهيه طرح تحقيق و تفحص درباره عملكرد قوه قضاييه، در مورد مصادره اموال شدهاند. سروصداى زيادى خواهد داشت و باعث ادامه نزاعها. به ايشان گفتم، به دانشگاه آزاد اسلامى در مورد طرح استقلال در كنكور كمك كنند.
آقاى [مسعود] كرباسيان، ریيسگمرگ آمد. از ضعف مديريت در دولت جديد گفت و از خرابشدن وضع سازمان تأمين اجتماعى كه در زمان ايشان خوب بود و از كمشدن صادرات و از مديريت در دولت من قدردانى كرد. [آقای عیسی کلانتری]، وزير كشاورزى آمد. از وضع خوب كشاورزى در سال جارى، به خاطر بارندگى مناسب و كمى آفات،گزارشى داد و از عدم توجه دولت به طرح آبيارى تحت فشار و كارخانههاى كاغذ طرح نيشكر اهواز و...گله داشت.
آقاى تُركى [بنعبدالله بنعبدالعزیزآلسعود]، فرزند اميرعبدالله، وليعهد سعودى آمد. خلبان هواپیمای اف 15 و جوان است؛ تحت تأثير وضع مساعد ايران قرار گرفته. صحبت بيشتر دوستانه و تعارف بود. براى تفريح آمده است. حرف مهمى ندارد. گفته است، پيام براى من و آقاى خاتمى دارد كه به جز ابلاغ سلام، پيامى نداشته. از تأثير عميق سفر من به عربستان سعودى در جذب اعتماد مردم و مسئولان آنجا گفت.
شب آقاى [احمد] جنتى، [دبیر شورای نگهبان] آمد. براى حل مشكل امتحان نامزدهاى مجلس خبرگان گفت. شوراى نگهبان، تصميم دارد به قانون عملكنند، ولى رهبرى گفتهاند، رؤساى سه قوه از امتحان معاف شوند؛ قرار شد بپذيرند. گفت، نيازى به تبليغ زياد و رقابت و وسعت حضور مردم در پاى صندوقهای رأی نيست و كاش در انتخابات رياستجمهورى نشده بود. شب در دفترم خوابيدم.